torsdag 12 februari 2009

Utredningens inledning

Utred kulturen oftare! Det är ett av de viktigaste förslagen i utredningen.

De mål för kulturpolitiken som utredningen nu presenterade är redan läckta, dem kunde man läsa redan i höstas.

Utredningen har utgått från ett medborgarperspektiv och har en bred kultursyn. Bristen på samverkan mellan olika politikområden förhindrar att möta människors vilja att kultura. Det kulturpolitiska området bör därför breddas, exempelvis mot offentlig sektor och civila samhället. Statens företrädare bör arbeta för att underlätta detta. Idéburna organisationer, Sveriges kommuner och landsting och folkbildningen. Aspektpolitik istället för sektorspolitik. Kulturen ska in i närings-, arbetsmarknads-, regional tillväxt- och integrationspolitiken. Detta uppdrag ska ingå i myndigheternas och institutionernas regleringsbrev.

Kulturen i skolan ska stärkas och de estetiska ämnena i grundskola och gymnasium ska bevaras. Strategiskt inriktad kulturforskning ska stärkas. Utredningen vill se ökad företagsamhet inom kultursektorn, men inte för sakens skull utan den avgörande faktorn är tillväxtmöjligheterna i sektorn.

Utredningen vill också se ökad samverkan mellan kultur och forlkhälsopolitik och kultur och miljö för en hållbar samhällsutveckling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar