torsdag 8 januari 2009

Det är alltid för sent

Konsten och kulturen-läsaren känner säkert till att det blåst snåla vindar för Rikskonserter under hösten. För den som vill följa debatten bakåt finns historiken på Rikskonserters egen snygga sida. Där finns också frågor-och-svar/PR-produkten Rätt om Rikskonserter.

Rikskonserter har fått nedskurna anslag inför 2009 - 7 mkr mindre än beräknat - vilket lett till mycket sena ändringar i programmet. Hälften av de planerade konserterna och turnéerna har fått ställas in med bara någon månads varsel.

Rikskonserters uppdrag ska omprövas och omformas. Inget fel med förnyelse och utveckling, anser jag. Fallet Rikskonserter belyser dock ett generellt problem för alla med offentlig kulturfinansiering: att som i deras fall först i november få veta vilken ekonomisk ram man har att hålla sig inom nästkommande år. Det är alldeles för sent. Och rimmar väldigt dåligt med en politik som vill att kulturen ska bli mer affärsmässig.

Läs mer om Rikskonserters situation i svd: här, här, här, här, här, här, här, här, här, här, här och i dn: här, här, här, här, här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar