tisdag 20 januari 2009

Decentralisera OCH centralisera mera

Nyläckt info från Kulturutredningen: Kulturrådet, Konstnärsnämnden, viss del av Rikskonserter och Författarfonden föreslås utgöra en ny samlad myndighet för bidragsfördelning. Mer centralisering alltså, samtidigt som regionerna förslås (enligt tidigare läckning) få större ansvar för bidragsfördelningen genom den så kallade portföljmodellen.


Jag tycker att det låter klokt. Det nuvarande systemet är både klumpigt och irrationellt och ställer väldigt höga krav på ansökningsproduktion hos en redan extremt pressad bransch.

Igår meddelade en tredje person från utredningen att hon hoppar av densamma bara tre veckor innan den ska offentliggöras (om allt inte har läckt ut innan förstås...). Hennes kritik handlar om att utredningen inte hörsammar vad som kommer fram i dess referensgrupper. Dessutom anser hon att en utredning ska syssla med kulturpolitikens mål och inte i så hög grad med organisering och strukturering.

Men - det är väl kulturpolitikernas uppgift att formulera målen? (Dessutom formulerar ju faktiskt utredningen målen, det läckte ju ut för nån månad sen...). Det är snarare mycket bra om utredningen begränsar sig till att räta ut en rörig struktur. Redan det verkar ytterst komplicerat.

2 kommentarer:

  1. Om du läste DN igår, så kunde du hitta en utmärkt och giltig anledning till hennes avhopp. Det verkar tyvärr vara en kulturutredning på gång som lider stor brist på fackmässiga insikter om det mest grundläggande förutsättningarna för konstnärligt arbete, oavsett gebit. Jag stöder hennes avhopp helhjärtat.

    SvaraRadera
  2. Hej Magnus! Ursäkta att det dröjde ett tag innan din kommentar publicerades. Tekniska problem...

    I vilket fall! Jag läste DN, hon verkar ha giltiga skäl och det samma gäller de som hoppat av tidigare (som tyvärr verkar ha upplevt samma brister). Det är verkligen trist, både för dem som upplever att deras arbete inte tas på allvar och för hela utredningen, vars trovärdighet riskerar att sjunka.

    Nu när hela kultursverige står och stampar i väntan på resultaten, vore det extremt frustrerande om dess innehåll inte är/kan bli förankrat i kulturlivet. Man kan ju liksom inte vänta på en till utredning om denna inte fyller sin funktion...

    Min reflektion handlar först och främst om att det verkar finnas en orimlig förväntan på utredningens innehåll. Ska den både skapa nya mål och innehåll och struktur, är tyvärr risken att det blir "mycket men dåligt". Och dessutom tycker jag att Kulturministern ska ta tillbaka det visionära initiativet, och att man inte borde låtit utredningen formulera målen.

    SvaraRadera